Ce este psihoterapia
Psihoterapia constă în folosirea unor metode, tehnici și/sau instrumente psihologice în interacțiunea personală dintre psihoterapeut și client (sau pacient), cu scopul ca acesta să fie ajutat să își schimbe aspecte ale conduitei și să depășească problemele cu care se confruntă.
Psihoterapia își propune să îmbunătățească bunăstarea individului și sănătatea mintală. Să rezolve sau să atenueze comportamentele, convingerile, compulsiile, gândurile sau emoțiile. Să îmbunătățească relațiile și abilitățile sociale.
Psihoterapia îl ajută pe pacient să înțeleagă care sunt factorii care îi determină trăirile afective și să se accepte cu punctele lui forte sau slăbiciunile pe care le are. Identificându-și și înțelegându-și emoțiile și ce anume le determină, oamenilor le este mai ușor să facă față situațiilor dificile ale vieții.
Cât durează psihoterapia
Psihoterapia adleriană poate avea o durată între 10 și 40 de ședințe terapeutice, în funcție de problematica acuzată și de obiectivele stabilite pentru a fi atinse. De asemenea, durata procesului terapeutic depinde și de disponibilitatea clientului, gradul său de implicare, suportul psihosocial, dezvoltarea emoțională, flexibilitatea și bagajul emoțional-cultural, complexitatea intervenției psihoterapeutice, etc.
De obicei, frecvența ședințelor terapeutice este de o întâlnire pe săptămână.
Cine apelează la psihoterapie
În primul rând, psihoterapia ar trebui să fie destinată tuturor celor care doresc să prevină… Profilaxia este totdeauna mai puțin costisitoare decât intervenția. Altfel spus, mergem la psihoterapie pentru autocunoaștere și dezvoltare personală, pentru a nu ajunge în situații pe care să nu le putem controla.
A învăța să îmi gestionez emoțiile aduce mult mai multe beneficii decât efectele pe care acestea le-ar putea produce în mod necontrolat.
În ceea ce îi privește pe copii (și adolescenți), psihoterapia ar trebui privită prin prisma principiului: „cine se îngrijește de copil când e mic nu va avea grija lui când e adult”.
În această zonă intră autocunoașterea și dezvoltarea personală, gestionarea emoțiilor, psihoterapia de cuplu și parentingul, etc.
În al doilea rând, psihoterapia are rol de intervenție în situațiile complicate ale vieții, când trebuie să facem față stresului determinat de o pierdere (pierderea unei persoane dragi; pierderea locului de muncă; pierderea unei funcții biologice – motorie, psihică, etc.; o pierdere economică însemnată; sau alt tip de pierderi).
În al treilea rând, psihoterapia are rol de intervenție în situațiile mai complicate ale vieții – mai mult sau mai puțin patologice.
a) Astfel de situații pot fi nevrozele (depresie, anxietate, panică, tulburările obsesiv-compulsive, tulburările somatoforme, etc.). S-a constatat că psihoterapia este cea mai eficientă metodă de ameliorare și control al tulburărilor nevrotice. De fapt, persoanei nevrotice îi lipsește încrederea în sine, ceea ce duce inevitabil într-o zonă de vulnerabilitate psiho-socială…
b) De asemenea, psihoterapia are rol de intervenție în psihoze. Deși tratamentul principal în cazul psihozelor (schizofrenie, tulburări delirante, etc.) este de natură medicamentoasă, psihoterapia are un rol important în managementul simptomelor psihotice. Se urmărește prin psihoterapie creșterea stimei de sine a pacientului, îmbunătățirea relațiilor interpersonale și reintegrarea socială, precum și reorganizarea structurii personalității a acestuia. Psihoterapia poate fi individuală și/sau de grup și implică consilierea familiei.